hirdetés
Simple vásárlói tájékoztatóÉbredések

itt vagy: Eropolis > Belváros > Blog > dunadan > 12

hirdetés

Ha elfelejtetted a jelszavad...
Ha még nem vagy tag...

Írd meg az életed, írd meg a mai napod! Volt ma szex? Jó volt? Mi volt a jó benne és mi hiányzott? Mi húzott fel a legjobban ma? S minek örültél? Mi volt a legérdekesebb ma Eropolisban? Hát a külvilágban mi történt? Inkább a főnököddel vagy inkább a szomszédoddal feküdnél le? Vagy egyikkel sem?
Ha te is szeretnél blogot, örömpolgárnak kell lenned!


dunadan blogja


Igenek harca
Remix nyolc évvel az eredeti után. Akkor a nemek, most az igenek körül dúl a harc változatlan intenzitással.
« előző bejegyzés^ összes bejegyzés ^következő bejegyzés »

Ébredések
#12 (2020-06-16 19:06:26)

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni a legegyszerűbb dolgokat.”

Csak aki már átélte, az tudja milyen amikor felébredsz egy delejes álomból, ahol folyton zuhantál és persze menekültél is volna, de a lábad sehogyan sem akart engedelmeskedni. Hiába futottál át számtalan mezőt és dombot, végül mégis ugyanannál a szakadéknál találtad magad, ahonnan indultál. Úgy hiszem mindez nem más, mint figyelmeztetés a tudatalatti felől: rossz irányba tartasz!
Ember legyen a talpán, aki huzamosabb ideig ellent tud állni a társkeresőkön óhatatlanul és folyamatosan felbukkanó csábításnak: a fiatal, szép, sikeres, gazdag, okos, aranyos - soroljam még? - férfiak/nők tollából írt dicsérőleveleknek, a korrekt vagy legkevésbé sem tisztességes ajánlatoknak. Igazából csak idő kérdése és a korábbi szilárd elhatározás dugába dől, s a vezérlés átkerül a pillanat sugallta bizonytalan kezekbe.
Mindössze két probléma van ezzel, ám ezek külön-külön is végzetesek lehetnek.
Az egyik, hogy a VR a festett képek világa - Bánk után szabadon! -, ahol a valóságnak mindössze egy piciny szegletét nézheted; pontosan azt, amelyiket láttatni, elhitetni akarnak veled. Az pedig rendszerint egy alaposan kifésült, csinosan átkötött, egyszeri fogyasztásra szánt instant egységcsomag - afféle régimódi James Bond kellék-, ami már huszonnégy órával a használat után nyomtalanul eltűnik. Te pedig ott állsz hitetlenkedve, nem igaz, hogy már megint bedőltem!
A másik gond abból adódik, ha egyszer valaki rászokik a gyorséttermek látszatízeire, hajlamos elfeledni, mennyire finom a kaviár pezsgővel. Így aztán amikor a pincér véletlenül valódi csemegét szervíroz az ünnepi asztalra, kóstolás nélkül visszaküldi azt.

56 hozzászólás |

Hozzászólások

ninive
#56 (2020-07-11 09:52:50) |
#mission-impossible:
#dunadan

"A másik kivagyiság, amikor a gasztronómiai tágasságomat akként szeretem jellemezni, hogy az mintegy a pacaltól a homárig terjed. (Valóban.)  " 

Esterházy Péter "fesztávja" után szabadon, az enyém talán a zsiroskenyér lilahagymával és a kaviár között ingázik harminc éve kb. A kaviár, amit csak otthon fogyasztottam pirítóssal citromlével, sokak számára olyan, mint a pacal, vagy tatár beefsteak. Az utóbbira is a nyolcvanas években függtem rá, mint a fekete és piros halikrára, de ezért a novhét téri Ádám sörözőbe jártunk barátokkal rendszeresen. 
Az ilyen ételeket, a langusztát, pacalt, velőt is beleértve, vagy imádjuk, vagy utálják. Ha pár ezer kilométerre innen eljutunk oda, ahol az itthon státusszimbólumként elkönyvelt finomságok a streatfood részét képezik, mindjárt más értelmet kapnak. :) 

Az utolsó ébredésem eredményeképpen konstatáltam, hogy valójában ismét házi kosztra vágyom, de egy másik dimenzióban, nem itt. 
Lecsó, vagy krumplis tészta uborkasalátával, és palacsinta. :) 

OFF
A Neverending, pedig szerintem el sem kezdődött, mert a virtualitásból kilépve már nem volt "életképes". 
Mindkét randiról olvashattunk. (bár lehet lemaradtam valamiről) 
Volt "HOLDFOGYATKOZÁS" "SOK HŰHO" másodlagos telefon, , "SOHA TÖBBÉ" amit lehet ragozni, szinezni, de inkább szomorú, hogy évek óta nem jutnak konszenzusra, és még most is szinte minden fórumon ez megy a két érintett vélt/valós igazát bizonygatja idestova négy éve, amit mi nem tudhatunk, ezért a tyúk, vagy tojás dilemmára hajaz, és "mindig úgy kezdődik, hogy a másik visszaüt" 
Emlékszem egyszer azt írtad, miért kellene választani a hold és a nap között. Ma is így van. 
Két okos ember offolva "privatizál" 
Ha megtisztelnének bennünket azzal, hogy saját fórumokra szorítkoznának, el tudnánk dönteni, kíváncsiak vagyunk-e még erre. Bár próbálom elkerülni, időrabló kiválogatni a számomra releváns kommenteket, ezért nem értem, hogy nekünk mi közünk hozzá, hacsak nem Ero beépített EKG pörgető pankrátorai. :P
mission-impossible
#55 (2020-07-07 11:11:19) |
#router: 
Bármit lehet sznob felfogásban csinálni, de a külsőségek mellett lehet, éppen a lényeg veszik el.

Az ágyas bodzapálinkára gondoltál?
pandora
#54 (2020-07-03 19:41:59) |
#router: 
Még szerencse. Nem tudom hirtelen a routert minek olvastam volna "véletlenül", de inkább nem próbálom ki. :D
router
#53 (2020-07-03 19:36:23) |
#pandora: 

Pondrót akartam írni először, de hátha valaki Pandorának olvasta volna, azt meg nem akartam :-D 
pandora
#52 (2020-07-03 19:30:29) |
#router: 
Ja. Elég gusztustalan hasonlat volt. :napersze: 
Mégis inkább a szintaktikai ambiguitás... :(
router
#51 (2020-07-03 18:27:53) |
#mission-impossible:

Pont nem rád gondoltam a sznobizmus alatt, az csak egy mellékes megjegyzés volt, hogy a megjátszós majomkodást utálom. 

Viszont kitűnő a fokhagymád! :-D A pálinka sajnos kimaradt :-)
router
#50 (2020-07-03 18:25:49) |
#pandora:

Mi az, a gilisztán fujjogsz?
mission-impossible
#49 (2020-07-03 17:54:47) |
#router: 
Én egyedül a paradicsomos húsgombócot szerettem a honvédségi konzervek közül, de az finom is volt. Ki tudja miért?

Egyébként a szalonnás-hagymás sztori abszolút valóságalapú (és nem azért mert a szalonna pácolása és a hagyma termesztése az én sznobizmusom), de én inkább a hasonlat átvitt értelmét hangsúlyoznám. :D 
pandora
#48 (2020-07-03 17:47:51) |
#router: 
Fujjjjj. :/ 
router
#47 (2020-07-03 17:07:51) |
#mission-impossible: 

A "sztori" már réges-rég véget ért, ezek csak utógyújtások.
Vagy mint amikor az ásóval kettévágott giliszta is tekergőzik még egy kicsit, amíg az idegekben még mocorognak a szinapszisok :)

...és ez volt az átvezetés a szalonnázós jelenetedhez (vagy a gyíkhús konzerv falatozása harcászaton a fűben is micsoda mennyei lakoma volt, hát igen, ez a lét határozza meg a tudatot izé - mondjuk az osztálypk-nak a lé határozta meg a tudatát :) ), amit magam is szívesen átélek, ugyanis paraszti vér csörgedezik az ereimben és nem esett le azóta sem a karikagyűrű az ujjamról. Persze lehet az is, hogy nem voltam még kellően gazdag ahhoz, hogy eltorzuljak. De talán nem tenném. Azt hiszem.
Koltainak sem sikerült a Hyppolitban. Igaz, ő teljesen osztályidegen is maradt :)

Szóval nagy paraszt vagyok (erre most gondolom 1-2 ember lelkesen bólogat), de igen jó az adaptálódási készségem, és fesztelenül tudok eltartott kisujjal is %étkezni% szmokingban és ezüst étkészlettel, kristálypohárból kortyolgatva. Kivéve, ha seggfejekkel vagyok körülvéve. 
A kifinomultság nem feltétlenül szitokszó, esetleg a szőlő savanyú.
A sznobizmus viszont hányingerkeltő. Nekem legalábbis. Sajnos elég magyaros vonás...főleg külföldön villantva :) 
nincs kép drizzt77
#46 (2020-07-03 07:29:21) |
Az a kaviár-pezsgő kombó akár a szabadban is "elfogyasztható"... a lényeg nem a puccos étterem, vagy a körítés... :)
pandora
#45 (2020-07-02 19:55:20) |
#mission-impossible: 

Erről eszembe jutott életem egyik legrosszabb gasztronómiai élménye, egy osztályon felüli helyen vacsorázásról.

Az ételek ízére sajnos nem emlékszem, arra igen, hogy minden fogás 2-3 falatból állt, volt vagy 10, vagy több is, mindegyikhez másik evőeszközt hoztak, és folyamatosan arra koncentráltam, hogy jól ülök-e, jó helyen van-e a textil szalvéta, jól használom-e az evőeszközt, jó helyre és jól teszem-e le, megfelelő sebességgel eszem-e, ésatöbbi.
Alig vártam hogy vége legyen. :napersze: 

Részemről egyetértek a szalonna-kenyér-lilahagyma kombóval, de egy olyan kisvendéglő, ahol jól főznek, hát az is nagyobb gasztronómiai élmény. :D

Az egyenes és az átvitt értelemben is. Ha valakinek nem kell magát megjátszania, felszabadultan élvezheti az ízeket, annál nem létezik nagyobb - és értékesebb - élmény. ;)

dunadan
#44 (2020-07-02 19:43:05) |
#mission-impossible: Azt hiszem mindenkinek más jelenti a maga kaviár-pezsgő kombóját, és ez pont így van jól. Mint ahogy beszélgetni is azért érdemes, hogy gondolatokat osszunk meg egymással, amelyek optimális esetben újabbakat szülnek, és így tovább! :)
mission-impossible
#43 (2020-07-02 17:30:23) |
#dunadan: 
Micsoda szellemi tüzijáték!
Érdekes felvetések, és (a nevörendingsztori OFF kivételével) elgondolkodtató és szórakoztató is.

Csak annyit tennék hozzá az én intellektuális szintemen :napersze:, hogy bár még nem ettem kaviárt (talán azért, amiért nyakkendőt se vagyok hajlandó felkötni hátralevő életemben) de az ízek maximális élvezetét tudja nyújtani nekem a házi füstöltszalonna kovászolt fehér kenyérrel, lilahagymával is.
 :D 

Miközben írom, jutott eszembe, hogy egy szakmai kiállítás utáni zárópartin ettem kaviáros szendvicset réges-régen, de nem emlékszem az ízére. :rejtely: 
dunadan
#42 (2020-07-01 07:17:29) |
#ninive: Azt hiszem maradéktalanul sikerült dekódolni az üzenetet, és igen, nagyjából hasonló történések mentén születtek az én "ébredéseim" is, illetve a felismerés, hogy idővel dönteni kell mi a fontosabb :)
router
#41 (2020-06-26 21:54:15) |
!kep:https://kepkuldes.com/images/9071343d922c636056ca2b7baae237c1.jpg
pandora
#40 (2020-06-26 17:37:48) |
 !kep:https://media.giphy.com/media/sUzZwE9AgI8iA/source.gif 
router
#39 (2020-06-26 17:01:36) |
#pandora: 

Nemis mer teeee, bibibííí :-P :D 
pandora
#38 (2020-06-26 14:21:12) |
#router: 
Oh, sajnálom, Router, de te voltál a résztvevő, neked jár a plakett. ;) :P 

router
#37 (2020-06-25 18:07:44) |
#pandora: 

OK, akkor kiállítunk neked a részvételről egy plakettet :)
pandora
#36 (2020-06-25 10:31:12) |
#router: 

Kaptam anno egy bölcs jótanácsot (véletlenül nőtől, ezt nem azért mondom mert jelentősége van), miszerint ha férfit keresek, talán ne heréljek ki minden szembejövőt. :D

Bakker...annyiszor elhatároztam már, hogy legközelebb hagylak nyerni...de aztán a játékszenvedély ;) :napersze: 

Node nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. ;)

(OFF//Ha már személyeskedésbe kezdtél, azon tűnődtem, miért olyan fontos neked hogy ha beleszakadsz is de győzz és bármilyen áron felül maradj minden pillanatban, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan egyszerű kezelni a szituációt blikk elegánsan, kisujjból...lásd 4 hozzászólással lejjebb. Soha nem fogom megérteni, bár gyanús hogy hasonlítunk ebben. Mégsem.//END OFF, és részemről téma is off ;) )

router
#35 (2020-06-25 10:06:48) |
#pandora: 

Hát, neked biztos nem sikerül(t) átlépni, hozod a megszo(k/p)ott csúsztatós-kiforgatós formádat. A manipulációról (Giorgio emlegetése) ne is beszéljünk :D


pandora
#34 (2020-06-25 10:00:16) |
#drizzt77: 
Már meg sem merem említeni a duplalájkot az árnyék-átlépésért. :D :D

nincs kép drizzt77
#33 (2020-06-25 09:53:33) |
Oké... igaz... így visszaolvasva ez már tényleg "szellemi maszturbáció" :D
pandora
#32 (2020-06-25 09:47:00) |
#router: 
Mint említettem a példámban, "kevesen tudják túllépni az árnyékukat". :(
Sértett művicces visszavágás, közhelyes hímsovinizmus egyenlő önbizalomhiány.

Köszönjük Emese; ha nem tetszik ellenvélemény helyett lehet máshova menni; illetve usgyi macskát etetni (Giorgio ilyenkor a macskaalmot kezdte emlegetni, micsoda hasonlóság :D ); aztán valami szexre utaló vicceskedés...fennsőbbséges stílusban, mű-tájszólással (hogy a lassúak is megértsék). Egy kis utalás a menzára ahol még a legyek is két ujjal fogják meg a lexikonokat, eltartott kisujjal. :D

Pedig csak felhasználói észrevétel volt, mire ez a sortűz?! :o :o :o 

Nade most megyek Kókuszt etetni, aztán gyorstalpalón megtanulok háromig számolni, hátha akkó' bekajálom a dumát annak aminek látszani akar. :D ;)

router
#31 (2020-06-25 07:56:08) |
#pandora: 

Köszönjük, Emese. 
(Látom, megint ráértél hajnali f4-kor :D )

Egyébként meg, ha nem tűnt volna fel, minden blogban/fórumban más téma/nívó/társaság van jelen, mindenki válassza ki a neki szimpatikusat. És ha bemegy a MENZA-ra, ne keresse a tálcát meg az evőeszközöket meg az átlátszó szalvettát(1).


Akinek nem inge, ne legyen gatyája :)

Aztán meg összemosol, keversz kommunikációs műfajokat.

Mindegy, "lényeg, hogy a pina szorítson, csak ne hónaljban". (Remélem, ez elég szexoldalas és közérthető volt) :D

Mennyé etesd meg a Kókuszt, látom, hogy éhes. :)(1) Ez csak egy illusztráció volt, még mielőtt...
Legyen ANALógia. Az legalább szekszuálisan hangzik :D


pandora
#30 (2020-06-25 03:36:48) |
#router: 

A szakmámban az információvesztés komoly dolog, komolyabb, mintha egy kifejezésnek a tizenkettedik halvány értelme nem annyira érezhető. Mégis úgy gondolom - és igyekszem eszerint is cselekedni -, hogy némi információ-árnyalatvesztés szembeállítva azzal, hogy a hallgatóság nem szakmabeli része egy mukkot sem ért az egészből...nem kérdés az ár/érték arány, avagy a kevesebb több elve. A felhasználó nem hülye, csak más szakmában focizik.

Ahogy egy német vendég jelenlétében nem állunk neki magyarul beszélgetni, úgy általánosságban is van bennem valamiféle tisztelet a társaságom iránt, hogy ha akár egyetlen ember is van a jelenlévők között, aki nem szakmabeli, akkor nem állok neki untatni fellengző szakkifejezésekkel, pusztán egy kis plusz pontosság miatt. Ha algoritmus helyett megoldási módszert, logikát mondok, talán vesztettem információt, de nem nyertem ellenszenvet, megértik amit mondani szeretnék, és nem gondolnak egy fellengzős majomnak. (Ez a hasonlatod igencsak szemléletes volt, pedig minden szó érthető volt benne :D) Az algoritmusnak szakmai konferenciákon a helye és nem baráti csevelyben, főleg nem ott, ahol a hallgatóság többsége nem szakember.

Ezt a tiszteletet hiányolom gyakran a humán tudományok képviselőitől. (Tisztelet a kivételnek, mert van az is.) Gyakran kielégíti őket ha ők maguk értik amit mondanak. Így válik néha önző szellemi maszturbálássá (és a hallgatóság számára vérfagyasztóan unalmassá) egy-egy talán akár jószándékúnak is indult eszmefuttatás.

Egy vegyes (heterogén :D) társaságban többet ér valami tartalmas és hasznos mondanivaló egy kis információvesztéssel de érthetően, mint egy nagyon pontos, ám a többség számára totál érthetetlen zagyvaság. Aztán aki a tűpontosra kíváncsi, vagy szakmabeli, megtalálja a megfelelő helyen.
Pont egy humán tudor nem talál megfelelő szavakat? Vicces. :D

De persze reál oldalról is vannak azért példák. A fizikát egy ilyen agyilag túlpörgetett, magának való (antiszociális) fickó tanította. Egyszer, amikor már az összes tábla összes kihajtóját teleírta képletekkel, és ide-oda repkedett a képletei között, egymásra néztünk páran, és elkezdtünk egymás értelmes nézésén röhögni. Majd a szűnni nem akaró röhögés átterjedt az egész teremre. És ettől a naptól kezdve minden óráján, amikor az utolsó diák is elvesztette a fonalat, kitört az éktelen röhögés. Kezdetben jól elvolt magával, meg sem hallotta. De a sokadik órán valahogy eljutott hozzá. Azt hittük, jön a kicsinyes bosszú és bukni fogunk fizikából. De helyette pár percig lefagyott, látszott hogy dolgozik az észlelésen (inputon), majd elnézést kért, és attól kezdve odafigyelt. És mi is! Nagyot nőtt a szememben, év végére egyik kedvenc tanárom lett. Kevés embert tisztelek, ő az egyik. Emberként jelesre vizsgázott, kevesen tudják túllépni az árnyékukat.

Míg anyukám élt, amikor Tomival belemerültünk a szakmába, és "pontosak" akartunk lenni, anyukám mindig azt mondta: "na jól van, ezt akkor beszéljétek meg amikor nem vagyok itt, mert ugyan kicsi vagyok de nem vagyok levegő". És igaza volt. :napersze: Mindennek megvan a maga helye, ideje, és apropója.

És végül, kérdésedre válaszolva, a Windows Registryt nem hívom beállításjegyzéknek, mert nem szakmai társalgásban annyi helye van, mint Immanuel Kantnak a szülinapi bulin, vagy Beethovennek a diszkóban. Csak agyonvágni tudja a hangulatot (feelinget ;) ). A nézőke meg tök ari. :D
Az egyensúly-elméleteddel (optimum-koncepcióddal) egyetértek, csak nem mindegy, hol van. Egy szint felett tényleg majomság. :D
 
És bármennyire keresnéd a provokációt, senkit sem megbántani szerettem volna, csupán egy "felhasználói" észrevétel volt. 

Ettől még szellemi maszturbáljatok egész nyugodtan, végülis ez egy szexoldal. Nem vagyok szent, sok perverzió belefér, de a kukkolás valahogy nem kenyerem. ;)
router
#29 (2020-06-24 22:53:39) |
#pandora: 

Ezzel úgy en bloc :D egyetértek, amit *pontosan, információvesztés nélkül* ki lehet fejezni magyarul, azt idegen szóval kifejezni erősen intellektuálsznobizmus-gyanús.

Mindenesetre, mivel a %szintaktikai ambiguitás%t én írtam, jelezném, hogy részint az enyhe elmagyarázós okoskodás karikatúrája akart lenni, amire reagáltam, részint viszont a %szintaktikai% részét nehéz magyarul, az %ambiguitás%t (kettősség) persze lehetne erőltetni, ha nem lenne egy terminus technicus (technikai terminus, vagyis szakkifejezés :D :D ). És, ha magamba nézek, valahol volt benne egy csipetnyi sznobizmus is, igen. De ha nem érzem magam provokálva, akkor nem szoktam szórakozni ilyenekkel. Mert sokszor tényleg majomság.

És még az %internalizálódott% szót ki is felejtetted, talán a %szervült% lehetne egy jó magyar megfelelője.

De sokszor nem sznobizmus az ilyesmi, hanem az illető által életvitelszerűen használt szókincs része, vagy már annyira...szervült a magyar nyelvben, hogy kényelmesebb használni.

(Persze vannak olyan szociokultúrális szegmensek :-P ,amelynél a legjobb indulattal sem tudnál közérthetően beszélni, legfeljebb hangosan és tagoltan. :) )

Gyanítom, te sem %beállításjegyzék%nek hívod a %Windows Registry%-t. A kedvencem a %Nézőke% :D 
Ésatöbbi.

Ezenkívül, hogy írnád át a %ballisztikája% részét a kérdéses metaforikus (jajj) kifejezésben? Röppályája? Talán. És a %szubrutin%? Alprogram? Esetleg.
%Abszurd analógia%? Ez már fogósabb.

Mondjuk az angol nyelv pl. különösen megszívta, mert hétköznapi kifejezéseket nem tudnak idegen szó nélkül. A magyar sokkal gazdagabb ilyen szempontból.

Tudod, az én optimum-koncepcióm: ennek a témának is van ilyenje.
 
pandora
#28 (2020-06-24 19:52:47) |
"ambivalenciá, abszurd analógiák, likvid elhatározás, kognitív disszonancia, ráció alapú, alacsonyabb szintű drive-ok, életutak ballisztikája, szubrutin, szintaktikai ambiguitás" - egy kis gyűjtés a lenti szövegekből.

Erről meg az jutott eszembe, hogy az én szakmámban aztán erősen dívik, hogy sokan azzal döngölik sárba szerencsétlen júzereket (khm...felhasználókat), hogy igyekeznek a lehető legtöbb szakkifejezést belezsúfolni a mondandóba, ha le kell hozzájuk ereszkedni, nehogy eszükbe jusson bármit is kérdezni. Merthogy akkor ciki is lehetne ha belekérdeznek és az ember nem tudja a választ. :D

Oly sokszor megkaptam már, hogy "én azt szeretem benned a legjobban, hogy amikor te elmagyarázol valamit, akkor végre megértem és merek kérdezni". Pedig csak igyekszem szép magyar nyelvünknél maradni, ha már olyan jól kitalálták, és nem hiszek abban, hogy okosabbnak látszom attól, ha az illesztő interfész, ha az összeillő kompatibilis, vagy ha a sorrend precedencia. No meg nem félek a kérdésektől, mert tudom a választ, sőt, attól sem félek ha nem tudom a választ és együtt keressük meg. :D

De persze zsigerből is kényszere az embernek megtámogatni a mondanivalóját díszletekkel, úgy biztos meggyőzőbb. Már ha valakit így kell bármiről is meggyőzni. ;)
router
#27 (2020-06-24 11:05:11) |
#drizzt77: 

4 diplomamunka után lassan tudom már, hogy mi a bibliográfia és hogy az nem idézet. Bár tulajdonképpen ezt nem is írtam, hivatkozni csak pontosan, szépen (ha már e tárgynál tartunk)! :-P 
Segítek, mert a szintaktikai ambiguitás esete forgott fenn: az "ott" visszautaló szó a tudományos munkákra vonatkozott, nem a bibliográfiára.

A kényszerességet meg nem rád értettem, hanem a kényszeresekre, de ezt nem tudhatod, mert még új versenyző vagy errefelé.
Mint ahogyan ugyanemiatt azt sem tudhatod, kicsoda ki fia borja, ki milyen valójában, mi merre hány méter, ésatöbbi.
A kiéhezettségből (meg a megvezetettségből) fakadó elfogultság pedig elhomályosíthatja az ember látását és az ocsú búzától való elválasztásának képességét, meg a korpa és a disznók, stb. :) 
nincs kép drizzt77
#26 (2020-06-24 08:56:10) |
#flogiszton (22): 
Én speciel az "embertől" is elvárnék némi műveltséget. Az internet előtti időknek van ugyan némi romantikája (még emlékszem rá :D ), de az a kánaán, ami ezt követte... nos, idézőjelek közzé helyezi azt. Persze, a könyv érintését, illatát nem pótolja a bit-halmaz... de egészen más kategória.
Az életutak ballisztikája ritkán mutat szabályos ívet. No az enyém sem az... :D A döntéseimet úgy (próbáltam) meghozni, hogy akkori ismereteim és normáim szerint a lehető legjobbak legyenek. Persze, később nagyobb tudással, és megváltozott normákkal már másképpen döntenék, de akkor és ott nem.
Casanova... nos, tényleg sovány vigasz. Ha jól tudom, elég zsémbes vénember lett belőle... én nem kívánnám magamnak ezt az időskort, mondjuk gyanítom, nem feltétlen lesz "beleszólásom"... :D
Emléke örök... nos, valóban emlékszünk valamire, amit hozzá kötünk. Olvassuk amit írt. Hagyott nyomot, ami még kitart valameddig. Ez vajon boldoggá tette az elmúlásban?
nincs kép drizzt77
#25 (2020-06-24 08:28:12) |
#flogiszton: 
Nem lenne benned spiritusz? Ebben határozottan kételkedem... :)
Gömbvilágod sarkait ne keresd. Szemeid a határán túlon vesd, ott meglátod, szabályos héjba zárt világod. Nem az egyetlen. Lég(y) szárnyad kitárva, repülj körbe, röpködj bele minél többe. S ha ezt teszed, közben ne feledd, amit ott hagytál, ami a Tied. Meglásd több leszel, mint egy könyvből fel(-le?)csapott frappáns idézet... :)
nincs kép drizzt77
#24 (2020-06-24 08:04:40) |
#router: 
Valami hasonló... :)
Mivel más nem nagyon háborgott az idézetek miatt, így magamra veszem, egyúttal cáfolom a kényszerességet. Csupán nemtetszésemet nyeri el az idézetek használata. Ennek okaiban, többek között, tényleg szerepelnek azok is, amiket megfogalmaztál. Persze, ez nem szabályszerű, vagy "kényszeres". Vannak kivételek is szép számmal, amikor nagyon is helytálló más véleményének ilyettén szerepeltetése a "mondandókban".
Tudományos munkákban valóban vannak hivatkozások. A bibliográfia azonban nem "idézet"... Persze, ha Schmitt Pali bácsi "tudományos értekezésére" gondoltál, akkor egyetértek... ott azért tényleg volt idézet... igaz, a szerző feltüntetése elmaradt... :D
ninive
#23 (2020-06-23 23:27:05) |
A párhuzamok tetszenek, bár kell egy kis elvonatkoztatás, mert nem rímelnek maradéktalanul, de nincs is olyan, ami teljesen lefedné, éppen ezért jól szemléltetnek. 
Túl vagyok jópár "ébredésen", és eltökéltem nem adok több alapot , az éberálom a köztes állapot egyelőre megfelel. Talán.

Egyszer-kétszer "állhatunk hitetlenkedve" basszus "megint bedőltem", de utána már el kell dönteni, hogyan tovább, felülünk-e a "körhintára", vagy...

A filmet köszönöm megint. Nagy élmény volt, mert ez is kimaradt, mint sok másik, és bár "szagtalan", igy nem teljesen életszerű, mégis nagyon jó alkotás, a szinészek játéka pedig garantálja a katarzist. 
A karakterek valódiak, volt szerencsém együtt dolgozni hasonlóan elhivatott orvosokkal, kutatókkal, tényleg hasonlóak, és megtiszteltetés volt asszisztálni nekik. Feledhetetlen.

AMi a gyorséttermeket illeti, ki kell próbálni, mert csak igy tudunk később szelektálni, ha tudatosan törekszünk rá. Nekem az jött le, te azt teszed, vagy próbálod. :)
nincs kép flogiszton
#22 (2020-06-23 22:44:25) |
#router: Az egyik végzettségem könyvtáros, attól még elvártak némi műveltséget annak idején, azért is, mert nem volt internet.:)Azóta többször tévesztettem pályát,és már biztosan tudom, levéltárosnak kellett volna lennem és feleségül mennem Hufnágel Pistihez.
Csak az nyújt sovány vigaszt , hogy Casanova is erre a pályára lépett élemedett korában, így elmondhatom virulens-virtuális 91 évesen,a kolléga megelőzte a koromat.Porhüvelye múlandó, emléke örök.
router
#21 (2020-06-23 21:19:23) |
#flogiszton: 

No meg azt is kell tudni, hogy melyik könyvtár melyik polcáról kell levenni melyik könyvet, és hogy kit lehet idézni milyen témában.
A bölcs embernek csak olyasmit van pofája idézni, amely tartalom már internalizálódott - de hát istenem, ha a Tiszta Forrás olyan frappánsan meg tudta fogalmazni...úgy kap halhatatlanságot az utókortól, hogy idézik. Még ha életében hallhatatlan is volt...

A kényszeres idézésellenesek szerintem azért lettek kényszeresek, mert a legtöbb ember valóban az Idézetek Könyvéből (fogyasztói ára 125,30 ,-) kopipéjsztel (azt hívén balgán, hogy így bölcsnek látszik).

Ezenkívül ha a gípen megnyomunk egy dedikált gombot, akkor is idézünk, mert meghív egy olyan, már kész szubrutint, amit így nem kő beírni minden alkalommal. Ez senem ciki.

Ezenkívül létezik még a tudományos munkáknál a bibliográfia intézménye, ott is akad idézés bőven, komoly szabályai is vannak, nem lehet csak úgy smittelni... :)

Nem is folytatom. 
nincs kép flogiszton
#20 (2020-06-23 20:03:30) |
#drizzt77: 

Önálló gondolatokat spiritusz híján nem csiholhatok,lég(y)ből azon kaptam magamat, csak (v)illanok. Utolért a végzet, "magamat" idézek. :sir: 
 
nincs kép flogiszton
#19 (2020-06-23 19:51:38) |
#dunadan: 

Ebben a vonatkozásban egyetértünk, az meg, hogy a férfi-női pályán mennyi sziklaszilárd elhatározás volt, és abból mennyi megingás mekkora amplitúdóval, az érdekes lehet, de nem feltétlenül publikus.
A kérdés az,nálad hol a határ, amikor mennyiség átmegy minőségi változásba, és az a mezsgye milyen széles, vagy nem az:)
nincs kép drizzt77
#18 (2020-06-23 12:55:19) |
#pandora: 
Olybá tűnik, hogy ismét csak felemás ez az öröm a részemről. Pont mint az előző "duplalájkos"... csak most más okból. Egyik kedvenc nick-em ez a "flogiszton". Pontosabban maga a fogalom, amit ez takar (még pontosabban, a gondolkodás és tudomány korabeli módja és "világképe"). Nagyon tetszett, hogy valaki egyáltalán ismeri, az meg még érdekesebb, hogy ezzel "fémjelzi" magát. Persze, a mögötte lévő ember idealizálása nagyfokú naivitásra utal a részemről, de néha jó megélni azt, amit úgy általában nem... :)
Az idézet semmi több, mint valakinek a megnyilvánulása valamiről. Szó szerint megismételve. Nekem mindig a mantrálás jut erről az eszembe. Persze, ez is elég kifacsart gondolat... de én már csak ilyen vagyok... :D
Természetesen, a nagy gondolkodók, művészek, tudósok gondolatainak ismerete abszolúte becsülendő tudás, mi több, szükséges ahhoz, hogy többet tudjunk meg a világról és saját magunkról is. Azonban, ez a "tudás" nem idézetekbe citálásra való - szerintem -, hanem "beépítésre" saját magunkba, saját gondolataink közzé, saját világképünkbe és önképünkbe... de még ekkor sem "szó szerint".
Oda se neki! Azért remélem, legközelebb felhőtlen lesz ez a duplalájos (kölcsönös) öröm.
A gratulációt főhajtással köszönöm, de ugyanakkor megjegyzem, nem az én érdemem...csupán hasonlóképpen gondolkodunk (Similis simili gaudet). :)
dunadan
#17 (2020-06-23 12:50:58) |
#flogiszton: Szerintem nem kell ahhoz nagyon messzire menni erről az oldalról, hogy találjunk olyan szituációt, amikor egy korábban sziklaszilárdnak hitt (mondjuk a leendő partnerre vonatkozó) elhatározás meginogjon. Az önigazolás és bármiféle jelenlét között lehet ugyan összefüggés, de annak mikéntje, előjele legalábbis kérdőjeles.
pandora
#16 (2020-06-23 11:45:31) |
#drizzt77 (15):
Ez megint duplalájkos volt. :D
Jó dolog az idézet, de én kicsit "más mögé bújásnak", az ember saját gondolatainak a nem vállalásának tartom. Főleg kizárólag, ipari méretekben, saját gondolatok nélkül. :napersze: 
Mintha még kellene valami plusz megerősítés, hogy valami megkérdőjelezhetetlen hűdevalaki ezt mondta, akkor ez a tuti, mert amúgy miért ne lehetne tuti?! A tévedés az ember joga, ahogy a vélemény szabad kinyilvánítása is.
Ráadásul az idézett egyáltalán nem biztos, hogy pont ugyanarra értette... :napersze: 
De én sem offolok ennél többet, csak most megint beletaláltál a gondolataim kimondásába, grat. :) ;)
nincs kép drizzt77
#15 (2020-06-23 08:39:57) |
#flogiszton: 
*#nooffense* :)
Mentális pajzsod csak az első gondolatomat engedte "át". Pedig bíztam benne, hogy a többi - az érdemlegesebbek - is átjut. Azonban, az antitestek rohamának még ez is ellenáll. Haikunak is beillő idézetem, szerintem, példázza, hogy tudok arabusul. Azonban, nem szeretem magam mások gondololataival kifejezni. Az én gondolataim az enyémek, az én "szavaimmal" fogom kifejezni őket.
Sok esetben lehet(ne) találni éppen ide-odaillő idézeteket. Segítségükkel utalni, de akár érvelni egy diskurzusban. Azonban ezekben, hogy téged idézzelek, mindig van valami "fals". A kínai taoizmus egyik meghatározó alakjának majd két és félezer éves gondolata, pontosabban, annak fordításának idézete. Talán azt akarta mondani, amit te szerettél volna mondani. Mert ugye, valamit akart jelenteni? Érteni vélem, amit közölni akartál más gondolatai-szavai-fordítása-idézete által, de sokkal kíváncsibb lennék a te gondolataidra, szavaidra.

PS: Egyébként, az idézetek használata - még a "helyes" használata sem - nem jelent különösebben nagy szellemi kihívást. Természetesen, ha te szeretsz "arabusul" beszélni, akkor tedd! Azonban, engedtessék meg nekem is a vélemyénem erről. Mi több, ha néha-néha megszólalnék eme általam nem túlzottan kedvelt nyelven, ugye még megtehetem? :)

Off. ( ?!? :D )
nincs kép flogiszton
#14 (2020-06-23 07:20:07) |
#drizzt77: 
Ha nem kenyered, ne használd,attól még én igen. Épp ezért:" Aki nem tud arabusul, ne veszéljen arabusul."
Off. 
teged-kereslek
#13 (2020-06-22 16:51:36) |
Sosem értettem, mire jók a sablon levelek. 
Bár, ha bele gondolok, arra enged következtetni, nincs a feladójának önálló gondolata. :( 
Ezek után nem is lehet csodálkozni, ha egyik napról a másikra eltűnik. :) 
A másik verzió, a kifogások. Nekem is vannak. :P 
Lesznek is :D
Mindaddig, amíg a T.Urak egy része arra hivatkozik, miszerint ez egy erotikus oldal, még nem biztos, hogy szükségét fogom érezni egy gyors menetnek. :D :P Míg a férfinép kis része tudja, hogy a szex csak akkor működik igazán, ha ott a szikra akkor már nem vagyok egyedül e véleményemmel. <3 ;) 
csizmaskandur
#12 (2020-06-22 10:01:54) |
Másegyébbként az Ébredések film fantasztikus...
Mind Robin Williams, mind Robert De Niro játéka kimagasló...
Elgondolkodtató, mert rámutat arra, hogy mennyire silány módon tudunk sokan gondolkozni, mi a XX.-XXI. század emberei...
csizmaskandur
#11 (2020-06-22 08:32:38) |
Én meg felettébb örülök, hogy végre tartalmas írásokat is olvashatok itt az Eroban..
Bár felvetődik bennem egy kérdés: Hogy lehet, hogy a rosszszájúak még nem jelentek meg pocskondiázni?
nincs kép drizzt77
#10 (2020-06-22 08:16:13) |
#flogiszton: 
"Idegen tollakkal csak ékeskedni lehet, repülni nem."
Király Dezső
(Nem kenyerem az idézetek használata. Próbaképp kerestem egyet, és nem volt nehéz találni ezret, de nehéz volt ellenkükben egyet.)
Az ember nem robot. Na jó. Vannak kivételek, akik a létezés lépcsőházában csak az első pár emeletre értek fel. :) Szóval, döntéseink meghozatala - legyenek azok bármily megalapozottak és szilárdak - és következményeiknek folyamata koránt sem kizárólag ráció alapú. Bizony, még mi férfiak is képesek vagyunk - hála az égnek - döntéseink kétségbe vonására, módosítására. Akár érzelmi alapon is. Az elhatározásaink, döntéseink megváltoztatásának képessége nemhogy összeegyeztethető az elettel, de meglátásom szerint, szükséges is.
Igazad van. Tényleg van benne "fals", de én ezt csupán ebben a "példában" látom. Korábbi hozzászólásomban ezt már kifejtettem. 
Kognitív? Hmmm... talán ha picit lentebb ásunk találunk némileg "alacsonyabb szintű" drive-okat is. Kísértés? Régi történet, nemde? :) Azt nem mondanám, hogy ebben a kontextusban kizárólag a férfiakat érinti ez a "probléma", de hogy sűrűbben, azt tartom. Egyébként, a társkeresőre történő regisztráció okáról azért ne feledkezzünk meg. Talán nem egy és "örök" társat keres kedves barátunk (persze, csak következtetek, de számomra a 'az igazi csemege kóstolás nélküli visszaküldése' erre utal) . Ebben a relációban már könyebben értelmezhető a probléma. Az értelmezésedben pedig, helyettesítsd csak be a "párkereső" helyett bármelyik médiát - vagy akár szórakozóhelyet - ahol kellemesen ingerlő női testek incselkednek velünk... :)
Az önigazolás igénye... Én inkább arra bátorítanék mindenkit, hogy ne ezzel erősítse magát. Inkább próbáljon meg függetlenedni ettől a "kényszertől". A létezés minőségének - vagy akár önmagának a létezésnek - függővé válása másoktól, szerintem, nem egészséges.
Mélységesen egyetértek veled abban, hogy dunadan elképzelése "latex bűnbánó gúnyában" ... hááát... számomra is igen nehézkes feladat lenne... :D
nincs kép flogiszton
#9 (2020-06-21 11:11:25) |
"Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok."
Szabó Lőrinc

Nekem nehezen értelmezhető a szilárd, ámde likvid elhatározás.Tudom, az élettel összegyeztethető :D 
Mégis van benne valami fals.Ha akarok valamit, van megoldás, ha nem, van kifogás, vagy szűz, vagy kurva, de még a tetejébe csemegeként a belső vívódás, úgy teszek magam előtt, mintha akarnám, bár mégse.
Értem én a kognitív disszonanciát, de mégis, tart valaki revolvert a tarkódhoz, hogy társkeresőre regisztrálj?Ha meg az önigazolás erősít, tedd, hiszen ismered magad:)Latex bűnbánó gúnyában nem tudlak elképzelni, ez a bejegyzésed mégis ruganyos.
https://youtu.be/t_a1uJvzrY4

barna72
#8 (2020-06-18 19:14:11) |
#dunadan: Abszolúte így gondolom én is. ;) 
dunadan
#7 (2020-06-18 18:45:55) |
#barna72: Szépből, jóból sohasem elég, vagy te nem így gondolod Brunó barátom?
dunadan
#6 (2020-06-18 18:40:43) |
#router: A 3-as kommenthez fűzött válaszomhoz hasonlóan itt is csak azt tudom mondani, néha a suta helyzeteket az abszurd analógiák érzékeltetik a legjobban. Ez persze számtalan veszélyt rejt, kezdve a hasonlatpárok egyértelmű beazonosíthatóságának hiányával, egészen az üzenet elkerülhetetlen félre kódolásáig. Ezek mindegyike természetesen a szerző felelőssége, így aztán mea culpa.
 
dunadan
#5 (2020-06-18 18:25:56) |
#drizzt77: 
Azt simán el tudom fogadni, hogy mindkét hasonlat némileg sántít, de valamiért azt gondoltam, még így is elég jól érzékelteti majd azt az ambivalenciát, ami a VR-nak épp ezt a szegletét jellemzi.
router
#4 (2020-06-18 10:10:34) |
#drizzt77: 

Bár ez a bejegyzésnek csak egy rétege, de azon túl, amit leírtál, nekem is ez az étel-analógia tűnt átgondolatlannak.

"[...] ha egyszer valaki rászokik a gyorséttermek látszatízeire, hajlamos elfeledni, mennyire finom a kaviár pezsgővel. Így aztán amikor a pincér véletlenül valódi csemegét szervíroz az ünnepi asztalra, kóstolás nélkül visszaküldi azt."

Én ezt nem hiszem, egyrészt (hogy hajlamos elfeledni), másrészt két különböző műfajt hasonlítunk össze (gondolhatunk könnyűzenei vs komolyzenei műfajokra is), harmadrészt azt sem hiszem, hogy a lövészárokban konzerven és bogyókon élt katona ne értékelné a festett nőt és pezsgős vacsorát, és elutasítaná azt (itt hibázott Lord Meldrum, amikor a félretaktikázta a gyári munkások meghívását :) ).
nincs kép drizzt77
#3 (2020-06-18 02:37:34) |
Szép, ízléses, stílusos. Mélyre szánt az ... vagyis, próbál a lufi. 
Miért is érzem ezt? Aki ezt érzékeli-érti, annak illene a helyén kezelni a jelenséget. Egy ínyenc nem ül be a gyorséttermbe, egy étteremben pedig nincs az étlapon sajtburger. Két külön világ. Igaz lehetséges köztük az átjárás, bár - szerintem - ez nem jellemző. Csak hogy maradjunk az éttermeknél, ugyan kik rendelnek színes-szagos képek alapján? Hol is vannak ilyen "étlapok"? Persze, néha "mi" is... kényszerből, unalomból... miért ne? Hazudnék, ha azt mondanám, esetemben nem volt még rá példa - nem is egy... :D Azonban, a "kóla-hambi" - megjegyzem, itt is van kiterjedése a minőségnek - össze nem téveszthető a pezsgővel és a kaviárral. Hogyan is cserélhetné le? Aki valóban tudja élvezni minőséget és nem szonbságból-divatból tömi magába, az nem esik ilyen "csapdába". Akik meg igen... ők ezt fel sem fogják... :)
"Az egyik"-et bár értem, de a VR alól picit kilóg a lóláb. Meg lett erőszakolva szegény kifejezés... :D Tudom, mire és miért használtad, de a VR-nak - lényegéből fakadóan - semmi köze a valóság piciny szegletéhez. Mi több, a virtuális valóságnak éppen az a lényege, hogy "más" legyen a "valóságnál"... "más", de hasson valóságosnak.

Összességében, értem is, meg nem is. Természetesen, a magamban lévő lehetséges hiba létezésének jogát, a véleményemmel kapcsolatban, fenttartom. :)
router
#2 (2020-06-17 18:42:11) |
#barna72: 

DumaDan övfokozat: 10

:)
barna72
#1 (2020-06-17 09:49:00) |
Csak az nagy étvágy ne volna! Így van dumás barátom?! :D 
A felhasználói élmény biztosításához Eropolis cookie-kat használ. Tudj meg többet.     Rendben, elfogadom.